Προκήρυξη Πρόσληψης Φυσιοθεραπευτή ΤΕ ,πλήρους απασχόλησης, στο πλαίσιο της πράξης «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ» της Πράξης με ΚΩΔ. ΟΠΣ 5045069
19 Ιανουαρίου, 2021ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ υποψηφίων θέσης ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΤΕ για το πρόγραμμα ««ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ» (κωδικός ΟΠΣ 5045069) του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»
15 Φεβρουαρίου, 2021Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία-"ΦΡΟΝΤΙΖΩ" από τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησε την λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για Άτομα με Άνοια στον Δήμο Πατρέων.
Σκοπός της συγκεκριμένης δομής είναι η οργάνωση και εφαρμογή ομαδικών και ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων για τα άτομα με διαγνωσμένη νόσο Alzheimer ή άλλες μορφές άνοιας, που βρίσκονται στα αρχικά, μεσαία ή πιο προχωρημένα στάδια της νόσου με απώτερο στόχο την διατήρηση της λειτουργικότητας τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπρόσθετοι στόχοι είναι η υποστήριξη και αποφόρτιση των οικογενειακών φροντιστών των ατόμων με άνοια αλλά και η ενημέρωση της κοινότητας για πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση της άνοιας.
Το διάστημα μετά τη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για Ασθενείς με Άνοια στην Πάτρα, διαφοροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα των συμπολιτών μας, λόγω την έλευσης του Covid-19 και των μέτρων που λήφθηκαν από την πολιτεία για την αποφυγή εξάπλωσής του και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Στα πλαίσια αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (και μέχρι σήμερα) χρειάστηκε οι υπηρεσίες του ΚΗ να επανασχεδιαστούν ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν στα άτομα με άνοια και τις οικογένειες τους λόγω του COVID-19.
Όλοι οι επαγγελματίες στο Φροντίζω, θέλοντας να παραμείνουν πιστοί στο έργο τους και να προσφέρουν αδιάληπτα τις υπηρεσίες τους στα ωφελούμενα άτομα χρειάστηκε πολλές φορές να τροποποιήσουν, βάση των νέων δεδομένων, τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό, τις περιόδους που δεν ήταν εφικτή η δια ζώσης επικοινωνία και η πραγματοποίηση ομάδων παρέμβασης στο χώρο του Κέντρου Ημέρας, οι επαγγελματίες πραγματοποίησαν αρχικά τηλεφωνικές συνεδρίες για διερεύνηση των αναγκών του κάθε ωφελούμενου, στη συνέχεια υλοποίησαν διαδικτυακές συνεδρίες όπου αυτό ήταν εφικτό, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους ωφελούμενους να λάβουν κατ’ οίκον παροχή υπηρεσιών από τους επαγγελματίες με εβδομαδιαία συχνότητα, λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το σύνολο των συμμετεχόντων. Παράλληλα δημιουργήσαν εκπαιδευτικό υλικό που αφορούσε τους τρόπους προστασίας από τον ιό, συμβουλευτικούς οδηγούς που είχαν ως στόχο την εκπαίδευση στην υποστήριξη των ηλικιωμένων και τη διαχείριση των δυσκολιών μέσα στο σπίτι, καθώς και τρόπους για να τους διατηρούν ενεργούς. Τέλος υλοποιήθηκαν δυο διαδικτυακοί κύκλοι εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που απευθύνονταν σε φροντιστές ατόμων με άνοια, με μια ολιστική προσέγγιση σε διαφορετικά θέματα που προκύπτουν από την φροντίδα ενός ασθενή με την συγκεκριμένη νόσο.
Πρέπει να τονίσουμε πως εκτός από τις υπηρεσίες που παρέχονταν από τους επαγγελματίες του Κέντρου Ημέρας, χρειάστηκε να διαφοροποιηθεί και ο τρόπος υλοποίησης του Προγράμματος Διασύνδεσης του Κέντρου Ημέρας με τα υφιστάμενα ΚΑΠΗ. Έτσι κατόπιν σύναψής πρωτόκολλων συνεργασίας τόσο με τα ΚΑΠΗ Κοινωνικού Οργανισμού Δ. Πατρέων όσο και στα ΚΑΠΗ Δήμου Αιγιάλειας, και με δεδομένο το γεγονός της έως σήμερα βρίσκεται σε αναστολή η δια ζώσης παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους των εν λόγω δομών, εφαρμόστηκαν νέα πρωτόκολλα υλοποίησης των παρεμβάσεων και πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές δοκιμασίες αξιολόγησης των νευρογνωστικών λειτουργιών των ωφελούμενων, ενώ παράλληλα διοργανώνεται ένας εκπαιδευτικός κύκλος σε θέματα που αφορούν την άνοια, ο οποίος απευθύνεται στους επαγγελματίες των συγκεκριμένων δομών. Επίσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασύνδεσης δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστούμε, και με άλλους τοπικούς φορείς, από το χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, όπως τον Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία-ΣΟΨΥ Πάτρας με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της άνοιας.
Συμπερασματικά, το σύνολο των επαγγελματιών του Κοινωφελούς Σωματείου Φροντίζω, λειτούργησε έτσι ώστε παρά στις νέες δύσκολες συνθήκες, να συνεχιστεί η παροχή αξιόλογων υπηρεσιών με γνώμονα πάντα την ποιότητα και την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων.
*Το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Άνοια λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ανθρώπων με Alzheimer και άλλες συναφείς διαταραχές με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» 2014- 2020, όντας ενταγμένο στα πλαίσια της πράξης «Κέντρο Ημέρας για Ασθενείς με Άνοια στην Πάτρα» (Κωδ Πράξης 5045069)