Κατ’ Οίκον Παρέμβαση στην Άνοια
21 Ιουνίου, 2024Ολοκλήρωση έργου DEMcare4all
Δημιουργώντας Διαγενεακές δραστηριότητες για την υποστήριξη οικογενειών που φροντίζουν άτομα με άνοια
Η άνοια είναι μια σοβαρή νευροεκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια έως το 2030 και τα 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Όταν ένα στενό μέλος μιας οικογένειας ή ένας φίλος αναπτύσσει άνοια, είναι πιθανό κάθε μέλος της οικογένειας να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα δικά του συναισθήματα. Ωστόσο, μέσα στην οικογένεια υπάρχουν δύο πλευρές που είναι εξίσου ευαίσθητες και χρειάζονται ειδική μεταχείριση και φροντίδα υπό αυτές τις συνθήκες.
Από τη μία πλευρά, είναι γνωστό πόσο επώδυνη είναι μια πάθηση όπως το Αλτσχάιμερ για τους πάσχοντες αλλά και για τους συγγενείς τους- πόσο δύσκολο είναι να βιώσουν την καθημερινότητά τους και πόσο εξαντλητική ψυχικά και σωματικά μπορεί να είναι η φροντίδα τους Τα παιδιά και οι νέοι, σε μια οικογένεια που φροντίζει ένα άτομο με άνοια, χρειάζονται επίσης χρόνο για να προσαρμοστούν στην νέα αυτή κατάσταση. Μπορεί να τους είναι πολύ δύσκολο και μπορεί να χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη για να μιλήσουν και να κατανοήσουν την άνοια, να σκεφτούν ποιος πρέπει να τους το πει, τι και πότε πρέπει να τους το αναφέρει. Τελικά, όλο το βάρος της φροντίδας και της υποστήριξης και των δύο ομάδων πέφτει στους οικογενειακούς φροντιστές, οι οποίοι χρειάζονται εκπαίδευση στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και συναισθηματικά αλλά και στο πλαίσιο αποφόρτισης.
Tο ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ DEMcare4all (https://demcare4all.eu/) ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα, όπου 8 εταίροι από 6 χώρες προσπάθησαν τα τελευταία 2 χρόνια (Σεπτέμβριο ’22 με Αύγουστο ’24), δημιούργησαν εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό την προώθηση των διεγενεακών δραστηριοτήτων για οικογένειες που φροντίζουν άτομα με άνοια με την συμμετοχή των ίδιων των ατόμων με άνοια και παιδιών ηλικίας 6-17 ετών.
Ο αντίκτυπος των δράσεων του έργου ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός μιας και συνολικά 187 συμμετέχοντες, τυπικοί (επαγγελματίας υγείας) και άτυποι (συγγενείς) φροντιστές ατόμων με άνοια, ασθενών με άνοια (συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αρχόμενη άνοια 50+) καθώς και παιδιών και νέων 6-17 ετών, λάβανε στις δραστηριότητες των Πακέτων Εργασίας 2 & 3 του έργου, τα οποία περιλαμβάναν εκπαιδευτικό υλικό ευαισθητοποίησης στην άνοια και την νόσο Alzheimer καθώς και υλικό για την δημιουργία υλικού για παιδιά 6-17 ετών με σκοπό την υλοποίηση διαγενεακών δραστηριοτήτων στην άνοια. Επίσης 233 άτομα από τις ομάδες-στόχου του έργου συμμετείχαν στις δράσεις του Πακέτου Εργασίας 4, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή σε κάθε χώρα, διεγενεακών δραστηριοτήτων με συμμετοχή ατόμων με άνοια και παιδιών.
Όλο το εκπαιδευτικό υλικό είναι πλέον διαθέσιμο και δωρεάν προς χρήση στην ιστοσελίδα του έργου
https://demcare4all.eu/training-material/
Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτού του υλικού για να συνεχίσουν την προώθηση διαγενεακών δραστηριοτήτων για την άνοια και την νόσο Alzheimer.
Μιας και το έργο DEMcare4all ολοκληρώνεται, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους συμβάλλανε στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος καθώς και ευχόμαστε το υλικό που παράχθηκε αυτό το διάστημα να φανεί χρήσιμο για την αλλαγή στάσης της κοινωνίας απέναντι στην νόσο καθώς και την ουσιαστική υποστήριξη οικογενειών που φροντίζουν άτομα με άνοια.