Οδηγός Δικαιωμάτων Ηλικιωμένων Ασθενών & Χρονίων Πασχόντων
29 Απριλίου, 2022Επιστρέφει η «Γέφυρα Φροντίδας για την Τρίτη Ηλικία και την Άνοια»
18 Μαΐου, 2022Το σωματείο Φροντίζω δίπλα στις οικογένειες που φροντίζουν άτομα με άνοια με την στήριξη του «Δεσμού»
Η τρίτη ηλικία αποτελεί ευπαθή ομάδα εξαιτίας των νοσημάτων που συνυπάρχουν μαζί με το γήρας. Για το λόγο αυτό με το ξέσπασμα του ιού COVID-19 τα άτομα αυτά είναι τα πρώτα που πρέπει να προστατευτούν, αφού φαίνεται ότι αν νοσήσουν ο κίνδυνος για να χάσουν τη ζωή τους είναι σε υψηλό επίπεδο. Οι ηλικιωμένοι, και οι ιδιαίτερα τα άτομα με άνοια επηρεάστηκαν αρκετά από την πανδημία και η ανάγκη τους για βοήθεια αυξήθηκε ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες αυτές το Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω υλοποίησε το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Παρέμβαση στην Άνοια» , το τρίμηνο Ιανουάριος με Απρίλιου του 2022 με την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΔΕΣΜΟΣ. Οι υπηρεσίες παρέχονταν από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείτο από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή και νοσηλευτή. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν οικογένειες οι οποίες φροντίζουν άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και άνοια από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.
Σκοπός του προγράμματος ήταν εκπαιδευτικός και οι κατ’ οίκον επισκέψεις είχαν στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας των ατόμων με άνοια, την ενδυνάμωση των γνωστικών τους λειτουργιών, την κοινωνικοποίηση τους και παράλληλα υποστήριξη και εκπαίδευση των οικογενειακών φροντιστών με τελικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ομαλοποίηση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια. Η εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε τρόπους προστασίας, καθώς και η επανεκμάθηση σε δεξιότητες καθημερινής προστασίας τους τήρηση υγιεινής και αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες διαβίωσης, αποτέλεσε προτεραιότητα ώστε να προφυλαχθούν από τη νόσο και να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Ο αντίκτυπος του προγράμματος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός καθώς μέσα από αυτό:
15 οικογένειες που φροντίζουν άτομα με άνοια εντάχθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες , για ένα τρίμηνο η κάθε μία, στην κατ’ οίκον παρέμβαση. Τα άτομα αυτά δέχτηκαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 230 κατ’ οίκον συνεδρίες από τους επαγγελματίες του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα 98 συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης, 65 συνεδρίες σωματικής ενδυνάμωσης, 58 συνεδρίες νοσηλευτικής συμβουλευτικής, 55 συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης ενώ 30 οικογενειακοί φροντιστές συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του έργου. Τα αποτελέσματα των επισκέψεων είχαν εμφανή αντίκτυπο στους οικογενειακούς φροντιστές καθώς εξέφρασαν ότι νιώθουν πως μετά τη παρέμβαση είναι περισσότερο ικανοί να διαχειριστούν τη πορεία της νόσου του ανθρώπου τους.
Είπαν για εμάς:
" Στην αρχή ήμουν διστακτικός να λάβουμε συμμετοχή στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον παρέμβασης του Σωματείου Φροντίζω. Τα παιδιά μου ήταν εκείνα που με παρακίνησαν και ήταν πολύ σωστή η απόφαση τους. Αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και ενώ αρκετό καιρό βρισκόμαστε σε απομόνωση οι επαγγελματίες του προγράμματος ήρθαν τη κατάλληλη στιγμή στο σπίτι μου. Η σύζυγός μου είχε επηρεαστεί από τον εγκλεισμό, παρουσίαζε και καταθλιπτικά συμπτώματα και εγώ ένιωθα πως δεν είμαι δυνατός να τη βοηθήσω. Μέσα από την συμμετοχή μου στο κατ’ οίκον πρόγραμμα του Φροντίζω μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτώ σε μεθόδους διαχείρισης της συμπεριφοράς της συζύγου μου . Άντλησα δύναμη για να συνεχίσω το δύσκολο έργο ως φροντιστής και η ίδια κάθε φορά τους περίμενε με χαρά! " ~ Σ.Ν Φροντιστής
" Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ο σύζυγος μου έχει αυτή τη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να στεναχωριέμαι και να νιώθω τύψεις πως δεν τον φροντίζω σωστά. Μέσα από το πρόγραμμα της κατ’ οίκον παρέμβασης και τη βοήθεια των επαγγελματιών συνειδητοποίησα πως πρέπει εγώ να μπω στη πραγματικότητα του ανθρώπου μου και να τον κατανοήσω. Πλέον είμαι σε θέση να καταλάβω τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο με άνοια και εγώ μπορώ να διαχειρίζομαι τις ενοχές μου αφού κάνω το καλύτερο που μπορώ για εκείνον! " ~ Σ.Ο Φροντίστρια